- The Legends Journal of European History Studies bilimsel araştırmaya dayalı akademik makalelerin yayınlandığı uluslararası hakemli bir dergidir. Yılda bir kez yayınlanır.
- Eylül ayında olmak üzere yılda 1 defa yayınlanacak derginin her sayısında en az 5 en çok 10 makale bulunur.
- Dergide Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça ve Türkçe dillerinde yazılan makaleler yayınlanır.
-Dergi Avrupa tarihini yüzyıllarla sınırlandırmamaktadır. Bu nedenle gönderilen makaleler, Eski Çağ'dan modern zamanlara kadar Avrupa tarihinin kapsamına giren tüm konuları ve dönemleri içerebilir.
-Yayın kurulu tarafından özgün, telif ve çeşitli etik ilkeleri ihlal ettiği düşünülen yazılar hakem değerlendirme sürecine tabi tutulmaz ve reddedilir.
- Makalenin daha önceden yayınlanmamış olması veya aynı anda başka bir derginin değerlendirme sürecinde olmaması gerekmektedir.
- Aday makaleler önce editörler tarafından yazım kurallarına uygunluk açısından incelendikten sonra en az iki hakeme yönlendirilmektedir. Her iki hakemin de olumlu raporladığı makaleler yayına hazır hale gelirken hakemlerden her ikisinin olumsuz raporlaması durumunda makale reddedilmektedir. Hakemlerden birinin olumlu diğerinin olumsuz vermesi durumunda ise makale üçüncü bir hakeme gönderilmektedir. Üçüncü hakemden gelen rapora göre makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilmektedir.
- Dergiye gönderilen makalenin hakemler tarafından tarafsız bir şekilde değerlendirilebilmesi için makale içerisinde yazar veya yazarlara ait herhangi bir isim veya kurum bilgisi yer almamalıdır.
- Makalenin belirtilen yazım kurallarına göre yazılması gerekmektedir. Yazım kurallarına uymayan makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
- Dergide yayınlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü sorumluluk yazarına aittir.
- Çalışmalarda intihal olup olmadığı hakemlerce incelenir, tespit edilmesi halinde hakem süreci dondurulur.
- Bütün aday makalelerde Türkçe ve İngilizce başlık, 100-250 kelimeden oluşan Türkçe ÖZ ve İngilizce ABSTRACT mutlaka bulunmalıdır. Özetin altına makaleyi tanımlayan yeterli sayıda (en az 3 ve en çok 5) anahtar kelime belirlenmelidir. Yazı bir başka dilde yazılmışsa başlığın ve özetin Türkçe ve İngilizce tercümeleri de verilmelidir. Türkçe ve İngilizce Özetler, çalışmanın amacını, yöntemini ve sonucunu kapsamalıdır.
- Yazının başlığı altında yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Yazılar sistem yöneticisince görülebildiğinden bu bilgiler hakem süreci tamamlandığında editörce eklenecektir.
The Legends Journal of European History Studies'e gönderilen makaleler Ön İnceleme, Bilimsel Değerlendirme ve Yayına Hazırlama olmak üzere üç aşamalı bir süreçten geçer. Bu süreçler Editörler tarafından planlanır ve uygulanır.
1- Ön İnceleme Süreci
The Legends Journal of European History Studies Editörleri, değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmaları ön incelemeden geçirir. Bu süreçte dergiye gönderilen makaleler üç boyutta değerlendirilir:
Şekil İncelemesi
Makalenin kapsam uygunluğu, özgünlük raporunun uygunluğu, etik kurul izninin uygunluğu, telif hakkı devri, makalenin The Legends Journal of European History Studies Makale Şablonu’na uygunluğu, atıfların uygunluğu ve güncelliği The Legends Journal of European History Studies Ön Kontrol Sorumlusu tarafından incelenir. Ön inceleme raporu ile yazarlar bilgilendirilir.
Derginin yazım kurallarına ve şablona uygun olmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz ve yeniden düzenleme için en fazla 15 gün içinde yazar(lar)a iade edilir. Bu doğrultuda çalışmaların, derginin yazım kurallarına uygun hazırlanabilmesi için yazım kuralları önceden incelenmeli ve örnek şablon dosyası kullanılmalıdır.
Şekil incelemesi sonucunda yeterli (uygun) bulunmayan makaleler reddedilebilir veya düzeltme istenebilir. Şekil incelemesinde yeterli bulunmayan aday makaleler için, kapsamından dolayı reddedilmemiş ise, yazarlar yeniden başvuru yapabilirler.
Yazım kuralları ve biçim yönünden uygun olan makaleler daha sonraki aşamada benzerlik denetimine tabi tutulur. Benzerlik denetimi yazarın yüklemiş olduğu özgünlük raporu doğrultusunda yapılır. Dergimizde maksimum benzerlik oranı, %25 olarak kabul edilmektedir. Editör Kurulu her çalışmanın benzerlik taraması raporu ışığında çalışma hakkında nihai kararını verdikten sonra bu raporu ve kararı gerektiğinde yazar(lar) ile paylaşır. Raporda yer alan hataların yazar(lar)tarafından düzeltilmesi istenebilir veya çalışma yazarlara iade edilebilir.
Dil İncelemesi
Makaleler, Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça ve Türkçe akademik yazım açısından The Legends Journal of European History Studies Dil Editörleri tarafından incelenir. Gerekli durumlarda makalenin dil inceleme sonucu, Dil İncelemesi Raporu ile yazarlara iletilir. Dil incelemesi sonucu yeterli bulunmayan aday makaleler "Reddedilebilir" veya "Düzeltme" istenebilir.
Editöryal Ön Değerlendirme Süreci
Derginin yayım ve yazım kurallarına ayrıca benzerlik oranı uygun olan makaleler, editöryal ön değerlendirmeye alınır. Bu süreçte makalelerin giriş, yöntem, bulgular ve tartışma kısımları derginin kapsamı ve amaçları bunun yanı sıra araştırma raporlama süreçlerine uygunluk açısından editöryal ekip tarafından değerlendirilir. Ön değerlendirme sonucunda dergi yayın ve yazım kuralları ayrıca kapsamı açısından uygun bulunmayan, hatalı ya da özgün olmayan makaleler, hakem değerlendirmesine kabul edilmeden reddedilir.
Ön inceleme sonucunda;
• Benzerlik taraması raporunun benzerlik oranı editör tarafından incelenerek uygunluğu onaylanır.
• Makalenin dergi yazım kılavuzuna göre düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilir.
• Makalenin derginin kapsamı ve konu alanlarına uygunluğu değerlendirilir.
• Makale önerisinde atıf ve kaynakçaların uygunluğu değerlendirilir.
• Makalelerin gerekli dosyalarının eksiksiz ve doğru bir formatta yüklenip yüklenmediği değerlendirilir.
2- Hakem Değerlendirme Süreci
Ön değerlendirme aşamasından geçen çalışmalar, çalışmanın niteliğine göre editörler tarafından belirlenecek alanında uzman 2 hakeme iletilir. Hakemler, makale kendilerine gönderildikten sonra en geç 15 gün içinde çalışmayı değerlendirip değerlendiremeyeceğini yayın kuruluna bildirir. Eğer hakem belirtilen sürede bildirimde bulunmazsa, çalışmaya yeni hakem ataması gerçekleştirilir. Atanan hakemler, inceledikleri makale hakkında herhangi bir belge veya ayrıntıyı hiç kimseyle paylaşamazlar. The Legends Journal of European History Studies hakem havuzuna katılan hakemler bu konuda garanti vermiş kabul edilirler.
The Legends Journal of European History Studies'de değerlendirme sürecinde "Kör Hakemlik Yöntemi" uygulanır. Kör Hakemlik Yöntemi, bilimsel çalışmaların objektif olarak incelemesi için esastır ve bilimsel yayınların en yüksek kalitede üretildiğinden emin olmak için birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. Hakem görüşleri, The Legends Journal of European History Studies'in yayın kalitesinde temel belirleyicidir. The Legends Journal of European History Studies 'e gönderilen ve Ön İncelemede yeterli bulunan tüm makaleler çift kör hakemlik yöntemiyle incelenir. Çift kör hakemlik, hem hakemlerin kimliklerini yazarlardan hem de yazarların kimliklerini hakemlerden gizlemek anlamına gelmektedir.
Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 15 gündür. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birçok defa düzeltme talep edebilir. Hakemler tarafından düzeltme istendiğinde, yazarlar en geç 15 gün içerisinde düzeltmelerini yaparak çalışmalarını aynı sistem üzerinden dergiye iletirler. Düzeltilmiş olan çalışma, gerektiğinde değişiklik ya da düzeltme isteyen hakemlerce tekrar değerlendirilir. Çalışmaların yayımlanmasına, alınan hakem görüşleri doğrultusunda Editörler Kurulunca karar verilir. Hakem görüşlerinde uyumsuzluk olması durumunda Editörler Kurulu gerekli görürse çalışmayı farklı bir hakeme daha gönderebilir. Makale kabul sürecinde, iki hakem görüşünün farklı olması durumunda editör veya üçüncü̈ bir hakemin görüşü alınarak karar verilir.
Hakem Raporları
Hakem değerlendirmeleri genel olarak çalışmaların;
• Özgünlük
• Aday makalenin problemi ve amacı
• Konunun önemi
• Konunun derginin yayın politikasına uygunluğu
• Alana katkısı
• Organizasyonu
• Yöntemi
• Bulguların alana katkısı
• Tartışma
• Sonuç
• Sonuçların tutarlı bir şekilde sunumu
• Kaynak bağlacı ve metin içindeki atıfların uygunluğu
• Kaynaklar
• Etik kurallara uygunluk açısından incelenmesine dayanmaktadır.
Hakemler çalışmaları online "Hakem Değerlendirme Formunu" kullanarak değerlendirirler. Bunun yanında hakemler eğer gerekli görürlerse, tam metin üzerinde öneri ve görüşlerini belirten notları da editöre iletebilirler.
Çalışmalara ilişkin hakemler 4 şekilde görüş belirtebilir:
• Yayınlanabilir
• Düzeltmelerden sonra görmek istemiyorum
• Düzeltmelerden sonra yeniden görmek istiyorum
• Yayımlanamaz
Değerlendirme Sonucu
Hakemlerden gelen görüşler, editör/ler tarafından en geç 15 gün içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda nihai kararını yazar(lar)a iletir.
Değerlendirme Sonucuna İtiraz Etme
The Legends Journal of European History Studies’de yazar(lar)ın değerlendirme sonuçlarına itiraz hakkı saklıdır. Yazar(lar) değerlendirme sonuçları kapsamındaki görüş ve yorumlara referans göstererek legendsjournal@gmail.com adresine karar kendilerine iletildikten sonra 15 gün içerisinde e-postayla iletmelidir. Yapılan itirazlar editörler kurulu tarafından en geç 1 ay içinde incelenir. Yazar(lar)ın yapmış olduğu itirazlarla ilgili olarak alan uzmanı bir hakem atanır. Hakem tarafından önce çalışma incelenir, ardından diğer hakem görüşleri ile birlikte son bir değerlendirme yapılır ve sonuç yazar(lar)a bildirilir.
3- Yayına Hazırlama Süreci
Yayına hazırlık sürecinde makalenin derginin şablonuna uygun olarak kaynakça düzenlemesi, atıf kontrolü, dizgi ve düzenlemesi yapılır. Hata ve eksik tespiti için, makalelerin son okuması editöryal ekip tarafından yapılır ve makaleler derginin ilgili sayısında yayınlanır.