The Legends Journal of European History Studies

ISSN: 2718-0190

Yazım Kuralları


Yazım Kuralları

  • The Legends Journal of European History Studies bilimsel araştırmaya dayalı akademik makalelerin yayınlandığı uluslararası hakemlibir dergidir. Yılda bir kez yayınlanır.
  • Eylül ayında olmak üzere yılda 1 defa yayınlanacak derginin her sayısında en az 5 en çok 10 makale bulunur. 
  • Dergide Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça ve Türkçe dillerinde yazılan makaleler yayınlanır.
  • Gönderilen makaleler ile ilgili tüm süreç ana sayfamızdaki Makale Takip Sistemi üzerinden takip edilmektedir.  
  • Makalenin aşağıda belirtilen yazım kurallarına göre yazılması gerekmektedir. Yazım kurallarına uymayan makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
  • Makalede yazarın  isim veya kurum bilgisi yer almamalıdır.  Kör Hakem Sistemi'nden dolayı  bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Gönderilecek makaleler Microsoft Word programının güncel sürümlerinde hazırlanmalıdır. Metin içinde kullanılan görseller ve grafikler Windows işletim sistemi kullanılan bilgisayarlarda açılabilmelidir.
  • Bütün gönderilen makalelerde Türkçe ve İngilizce başlık, 100-250 kelimeden oluşan Türkçe ÖZ ve İngilizce ABSTRACT mutlaka bulunmalıdır. Özetin altına makaleyi tanımlayan yeterli sayıda (en az 3 ve en çok 5) anahtar kelime belirlenmelidir. Yazı bir başka dilde yazılmışsa başlığın ve Özetin Türkçe ve İngilizce tercümeleri de verilmelidir. Türkçe ve İngilizce Özetler, çalışmanın amacını, yöntemini ve sonucunu kapsamalıdır. 
  • Gönderilecek makaleler içerisindeki tüm metinler “Times News Roman” yazı tipinde yazılmalıdır. Makalenin başlığı büyük harf, koyu, ortalanmış ve 12 punto olmalıdır. Makalelerde paragraflar arası değer önce 3 nk sonra 3 nk olmalıdır.
  • Makalelerin ÖZ ve ABSTRACT kısımları “Times News Roman” yazı tipinde başlık dâhil 10 punto ve tek satır aralıklı yazılmalıdır.
  • Ana metin “Times News Roman” yazı karakteri, başlıklar dâhil 12 punto ve satırlar tek aralıklı yazılmalıdır. Metinde belli bir plan dâhilinde giriş, araştırma metni, bulgular, yorumlar, sonuçlar ve önerilere yer verilmelidir. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, Chicagostili (Notes and Bibliography / Dipnotlar ve Kaynakça) ile uyumlu olmalıdır. Detaylı bilgi sistemde yer alan makale şablonu adlı dosyada mevcuttur. Başlık düzeyleri için aşağıdaki örnekler incelenebilir:

Birinci Düzey Başlık (Ortalı, Kalın, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük)

İkinci Düzey Başlık (Sola dayalı, Kalın, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük)

Üçüncü Düzey Başlık (Sola dayalı, Kalın, İtalik, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük)

Dördüncü Düzey Başlık. (Girintili, Kalın, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük, Nokta İle Bitecek). 

Beşinci Düzey Başlık. (Girintili, Kalın, İtalik, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük, Nokta İle Bitecek).

  • Makalelerde dipnotlar sayfa altına verilerek  9 punto ve tek satır aralıklı yazılmalıdır.
  • Sayfa düzeni değerleri için makale şablon dosyasının biçimlendirmesi uygulanmalıdır.
  • Makalelerde tablo ya da şekillerden faydalanılabilir. Tablolardan önce tablonun kısaca sunulması tavsiye edilir. Tablolar, Microsoft Word programında Başvurular sekmesinde yer alan Resim Yazısı Ekle seçeneği ile numaralandırılmalıdır. Tablonun numarası ve adı tablonun üstünde, tek satır halinde, bağlaçlar hariç her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde, ortalı olarak verilmelidir. Tablo ve Numarası Koyu olmalıdır. Örneğin Tablo 1. Tablo Başlığı. Tablo başlıkları ve içerisindeki metin boyutu 10 punto olarak ayarlanmalıdır. Tablo içerisindeki metin sola dayalı olmalıdır. Tablonun hemen altında Not. başlığı ile gerekli ek bilgi ve açıklamalar verilmelidir.
  • Makalelerde şekiller (grafikler, çizelgeler, haritalar, çizimler, fotograflar, vb.) kullanılabilir. Şekiller, Microsoft Word programında Başvurular sekmesinde yer alan Resim Yazısı Ekle seçeneği ile numaralandırılmalıdır. Şekilin numarası ve adı şeklin altında, tek satır halinde, bağlaçlar hariç her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde, ortalı olarak verilmelidir. Şekil ve Numarası Koyu olmalıdır. Örneğin Şekil 1. Şekil Başlığı. Şeklin hemen altında başlığı ile gerekli ek bilgi ve açıklamalar verilmelidir.
  • Aday makalelerde yazarların isimleri görünmemelidir.
  • Referans vermede   Chicago Stili  esas alınacaktır. Bu hususta aşağıda verilen örneklerin ve makale şablonunun incelenmesi gerekmektedir.
  • Dergiye gönderilen yazılarda dipnotlar  yazar adı soyadı, eser adı, yayınevi, yayın yeri yayın tarihi, sayfa numarası verilerek yapılmalıdır. (Ör. Pınar Ülgen, Kadınlar ve Cadılar, Yeditepe Yayınları, İstanbul  2018,s. 9.).
  • Yazarlar, konu ile doğrudan ilgili olmayıp eserde yer alması gerektiğine inandıkları bilgileri, metin içerisinde ilgili sözcüğün sağ üst köşesine sıra numarası vererek, aynı numara ile sayfa altına 9 punto 1 satır aralığı ile dipnot olarak vermelidir.
  • Tablo, Şekil ve Grafik gibi normal yazı dışındaki göstergelerin çok olması durumunda Tablo, Şekil ve Grafik için başlıklar; EK Tablo 1, EK Grafik 3 ve EK Şekil 7 gibi yazılmalı, EKLER, metin sonunda KAYNAKÇA’dan sonra verilmelidir. Bu göstergelere metin içerisinde yapılan göndermelerin mutlaka EK Tablo 1, EK Grafik 3 veya Ek Şekil 7 şeklinde yapılmalıdır. Tablo, şekil, grafik ve resim için şayet alıntı yapılmışsa, mutlaka kaynak belirtilmelidir. Söz konusu eklerin başlıkları 11 punto, kelimelerin ilk harfleri büyük ve bold karakterle olmalıdır.
  • Dergiye gönderilen yazılarda kullanılan bütün kaynaklar, yayının sonunda “Kaynakça” başlığı altında, yazarın soyadına göre alfabetik biçimde Chicago kurallarına uygun olarak verilir. Kaynakça “Times News Roman” yazı karakteri, 11 punto ve tek satır aralıkla  ve asılı yazılmalıdır.
  • Alıntılama ve Kaynakça gösterimlerine ilişkin bazı örnekler aşağıda verilmiştir:

Alıntılama ve Kaynak Gösterme

Tek yazarlı kitap

Dipnot: M. Murat Baskıcı, Bizans Döneminde Anadolu iktisadi ve Sosyal Yapı(900-1261) , Phoenix Yayınları, Ankara 2016, s. 33.

Kaynakça: BASKICI,  M. Murat,  Bizans Döneminde Anadolu iktisadi ve Sosyal Yapı(900-1261), Phoenix Yayınları, Ankara 2016.

Dipnot: Susan Wise Bauer, Orta Çağ Dünyası Roma İmparatoru Büyük Constantinus’un Hristiyanlığı Kabul Etmesinden I. Haçlı Seferi’ne, Çev. Mehmet Moralı, Alfa Yayınları, İstanbul 2014, s. 407.

Kaynakça: BAUER, Susan Wise, Orta Çağ Dünyası Roma İmparatoru Büyük Constantinus’un Hristiyanlığı Kabul Etmesinden I. Haçlı Seferi’ne, Çev. Mehmet Moralı, Alfa Yayınları, İstanbul 2014.

İki-üç yazarlı kitap

Dipnot: Helen Parkins- Christopher Smith, Ticaret, Tüccarlar ve Antik Kent, Çev. Ömür Harmanşah, Homer Yayınları, İstanbul 2010, s.39.

Kaynakça: PARKINS, Helen - Christopher Smith, Ticaret, Tüccarlar ve Antik Kent, Çev. Ömür Harmanşah, Homer Yayınları, İstanbul 2010.

Dergi

Dipnot: Jennifer P. Kingsley, "To Touch the Image: Embodying Christ in the Bernward Gospels", Peregrinations: Journal of Medieval Art and Architecture, Vol.3, Issue.1, 2010, s. 138.

Kaynakça: KINGSLEY, Jennifer P., "To Touch the Image: Embodying Christ in the Bernward Gospels", Peregrinations: Journal of Medieval Art and Architecture, Vol.3, Issue.1, 2010, ss.138-173.

Ansiklopedi

Dipnot: Şinasi Gündüz, “Maniheizm”, TDV İslam Ansiklopedisi, C.27,TDV Yayınları, Ankara 2003, s.575-576.

Kaynakça: GÜNDÜZ, Şinasi, “Maniheizm”, TDV İslam Ansiklopedisi, C.27, TDV Yayınları, Ankara 2003, s.575-577.

Aynı kaynak ikinci kez kullanıldığında;

  Yazar Adı Soyadı, Eserin/Makalenin adı, sayfa no.

Örnek;

Kitap: Murat Baskıcı, Bizans Döneminde Anadolu iktisadi ve Sosyal Yapı(900-1261), s.33.

Makale: Kaya Yılmaz, “Post-modernist Tarih Yaklaşımı: Postmodernizmin Tarih Eğitimi İçin Doğurguları”, s.198.

 

Şablonu indirmek için Tıklayınız

The Legends Journal of European History Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.